Support Friends Pioneer!

Från oss som arbetat med Friends Pioneer under 2008 så skulle vi å Josephs vägnar vilja tacka alla er på skolor, i organisationer och föreningar som tagit emot honom och tagit del av informationen om Kenya och de projekt han arbetar och brinner för. Vad vi förstått av de kommentarer vi fått i mejl och muntligt samt det som Joseph berättat har mottagandet varit varmt och intresset stort vid samtliga möten. Nu är Joseph på plats i Kisumu och arbetet med att förverkliga bl a Internet-caféet i full gång. Vi har på http://www.friendspioneer.org sammanställt en del exempel på vad som står högst i prioritet när det gäller att stödja Josephs projekt för närvarande.

Om ni har blivit inspirerade av Josephs besök hos er och känner att ni vill bidra till utvecklingen av  projekten finns det en mängd olika sätt att stödja Friends Pioneer på. Det kan t ex vara att sponsra ett fadderbarn eller att åka ner och volontärarbeta hos Joseph med något av hans projekt. Beroende på vad ni har för möjligheter så finns det säkert något som passar er. Nedan har vi listat det som är bäst att satsa på just nu.

Prioriterade aktiviteter att satsa på: (approved by Joseph 2008-11-20)

 

1. Nya toaletter för de 50 förskolebarnen kostar 5000 sek att bygga. Det innebär en kraftig förstärkning av befintlig sanitet, men inom ramarna för vad som är teknisk standard i området. På sikt drömmer vi om bättre avloppshantering men i dagsläget så är så kallade ”Pit Latrin” det som fungerar bäst.

 

2. Rinnande vatten till toaletter kostar 200 sek. Det innebär förbättrad sanitet vilket kan ge mindre problem med ohälsa.

 

3. Staket runt skolan kostar 3000 sek. Det skulle innebära att skolan blir mer ostörd och den skulle också vara lättare att skydda.

 

4. Plantering av träd (Avokado) på skolgården à 300 sek (förutsätter staket). Kan användas i pedagogiskt syfte. Avokado frukter till mat och att binda jorden som annars blir gyttja när det regnar.

 

5. Installation av gaseldad spis med 15 kg Cylinder kostar 1000 sek och refill kostar 180 sek per månad. Efter 6 år har investeringen betalat sig (jämfört med kol). Vinsten är man slipper köpa kol från illegal skövling av regnskog I Uganda, vilket annars är praxis!! Skogsskövling är den främsta miljöförstörelsen som bidrar mest till global (och lokal) klimatförändring. Det blir också mycket renare luft på skolan. 2010 hoppas vi på att kunna börja med lokalt producerad biogas istället för fossil naturgas.

 

6. Getter till getbanken kostar 800 sek (en ras som ger ca 4 lit mjölk/dag att sälja och eller konsumera)

 

7. Solar power installation för IT- café, vet vi ännu inte vad det kostar. Men el är väldigt dyrt och det skulle vara smart att producera sin egen el.

 

8. Tre lärare på Tip Top Community School kostar 850 sek per månad per lärare.

 

9. Bygghjälp och utveckling av skolans faciliteter.

 

10. Uppstart av internetcafé teknisk support och affärsutveckling

 

11. Stöd till fadder barn – kvällsverksamhet läxor, mat och samvaro

 

Vi som stödjer Friends Pioneer tillsammans med Joseph vill passa på att önska er alla

 

EN RIKTIGT GOD JUL! och ETT GOTT NYTT ÅR!

hälsningar Jerry, Marcus, Maja och Johanna

Advertisements
Posted in Respons. 1 Comment »

One Response to “Support Friends Pioneer!”

  1. marcuswendin Says:

    Det gläder oss att VUH (Volvo anställdas U-hjälpsförening) har satsat i år igen!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: